Groenvleugelduif

 

Groenvleugelduiven

 links de doffer

De smaragdduif, ook wel groenvleugelduif, (Chalcophaps indica) is een duif uit het geslacht Chalcophaps die voorkomt van in een groot gebied van Sri Lanka en India via Zuid-China en Taiwan, tot in Zuidoost-Azie en de Filipijnen, Australie en Nieuw-Guinea.

De Groenvleugelduif is prima geschikt voor onze voliere en is winterhard.

Is iets kleiner en compacter van bouw dan een lachduif, met kortere staart en vleugels.

Bovenrug en vleugels groen, snavel en poten koraalrood.

Zijn vreedzaam voor medebewoners.

Grootte: ongeveer 25 cm

Vleugellengte: ongeveer 15 cm

Staart: 8,5 cm

Gewicht: tussen 108 en 160 gram.

De doffer/duivin

Het voorhoofd van de doffer is wit alsook de bovenoogstreep. Schedel en nek zijn meer blauwgrijs van kleur. De hals en de borst zijn warmbruin (wijnrood) naar de buik en de flanken overgaand naar een grauwere kleur. De schouderbanden zijn wit. De bovenrug en de vleugels zijn groen met veel glans (bij sommige ondersoorten is hierin een koperglans aanwezig).  De onderrug is grauwzwart met twee overlangse, grijze tot witachtige banden. De staart is zwartgrijs. De middelste staartveren zijn zwartbruin en de buitenste helgrijs met een donkere omzoming. De snavel, de oogring en de poten zijn rood. De oogiris is roodbruin.

De duivin is gewoonlijk iets kleiner van bouw.Ze mist de witte schouderbogen alsook de witte wenkbrauwen. De borst en de buik zijn doffer van kleur (zie foto boven).

De jonge vogels zijn bruin van kleur met op de borst enkele zwarte streepjes. De groene veertjes zijn nauwelijks aanwezig.

Ringen (5,5 mm) moet je past doen wanneer ze uitgevlogen zijn, anders verstoor je het nest en dan verzorgen de ouders de jongen niet meer.

De doffer lokt de duivin met een vaak lang herhalen ‘hoo-hoo’-geluid.

Tip van een ervaren fokker was:

Wanneer men deze vogels aanschaft zorg dat ze wel drinken, want het gebeurt wel eens dat een duif dood gaat omdat ze de plaats waar ze kunnen drinken niet kunnen vinden.

 

Links de doffer en                                   recht de duivin