witte oorfazanten

 

 

 



Omschrijving:  Witte oorfazanten zijn forse dieren,maar de witte oren  zijn korter dan bij de Blauwe-Bruine oorfazanten en het contrast is veel minder. De witoor hebben een zwarte schedel. Het onderscheid tussen hen en haan (de haan heeft sporen) maar dat is bij wit heel laat in het seizoen te zien. (na ongeveer 6 a 7 mnd) Ze zijn alleen aan de sporen te herkennen de is iets groter dan de hen. Dit in tegenstelling met andere fazanten. Is familie van  de Blauwe- en de Bruine oorfazant.


Officiële naam : Crossoptilon crossoptilon

Groepsnaam: Oorfazanten

Herkomst:China en  oostelijk deel van Tibet

Leefgebied: Hooggebergte op 3000 tot 4500 mtr. In de winter leven deze fazanten in grote groepen en gaan dan meer naar de dalen om voedsel te zoeken. In het voorjaar gaan de paren uit elkaar.

Voedsel: Plantaardig voedsel, zoals knollen, wortels van planten en veel groenvoer.

 Geslachtsrijp: Tweede of derde levensjaar

Paartijd: 1 op 1 fokken.De haan is onrustig in de paartijd vooral tegen andere fazanten en als je meerdere hennen bij de haan hebt. Bij onrust maken de oorfazanten een "knorrend" geluid afgewisseld met een hoge krijstoon.

Broedseizoen: April tot ongeveer juni, met ongeveer 10 tot 15 eieren per broedseizoen. Broedtijd 27 dgn.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK