Blauwe oorfazanten



 

Omschrijving fazant: Oorfazanten zijn grote fazanten met een mooie witte kuif langs de kop.Dit lijkt op oren, waarvan dan ook de benaming vandaan komt. Het onderscheid tussen hen en haan (heeft sporen, dikkere poten en het rozet bij het oog is groter dan bij de hen) is voor een leek moeilijk te onderscheiden. Dit komt voornamelijk omdat beide fazanten erg op elkaar lijken, dit in tegenoverstelling tot de meeste  fazantensoorten. Familie van de blauwoor zijn de bruine- en de witte oorfazanten.

Officiële benaming: Crossoptilon auritum (Blauwe Oorfazant)

Groepsnaam: Oorfazanten

Land van herkomst: China en Tibet

Leefgebied: Hooggebergte. In de winter leven deze fazanten in grote groepen terwijl de paren zich in de zomer afzonderen.

Voedsel: Plantaardig voedsel, zoals knollen en wortels van planten.

Geslachtsrijp: Eerste levensjaar soms tweede jaar.                                                                                                                                                                                                                                                                                         Paartijd: 1 op 1. De haan is erg rustig in de paartijd (alleen tegen andere fazanten en als er meer hennen bij de haan zitten is hij agressief), de hen daar in tegen is af en toe onrustig. Bij onrust maken de oorfazanten een"knorrend "geluid afgewisseld met een hoge krijstoon.

Broedseizoen: April tot ongeveer juni, met ongeveer 10 tot 15 eieren per broedseizoen. Broedtijd 27 dagen.

Koppel Blauwoorfazant


 

 

 

 

 

 

 

Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK